Skip to main content

Lindy Hop

Lindyhop kommer från USA där den utvecklades på 20- och 30-talet. Den var från början en foxtrotliknande dans med influenser från en rad olika danser som var populära under 20-talet, exempelvis Charlestone, Black Bottom, Boogie Back med flera.  Dansens namn kommer från en av de dansarna som var bland de första med denna dans. Hans namn var George ”Shorty” Snowden. När han blev tillfrågad vad det var för dans han dansade hade han Charles ”Lindy” Lindbergs  ”hopp” över Atlanten i sin berömda ensamflygning i färskt minne och svarade att det var ”Lindy Hop”.

Dansen var i början foxtrotliknande utan den spektakulära akrobatik som vi förknippar den med. Den som var bland de första att lägga in akrobatik i Lindy Hop var Frank Manning. Detta skedde under en tävling på Savoy där Frank och hans partner gjorde något som de tyckte, bara var ett nytt steg men som kom att ge dansen en ny dimension.

Man dansar företrädesvis till Swingmusik och eftersom dansen redan från starten hade flera duktiga utövare i föreningen bidrog detta starkt till valet av föreningens namn.

Centralpunkten för dansen var Harlem i New York

Harlem i New York var en helt annan miljö än dagens. På 7:e Avenyn så flanerade folk i sina finaste kläder ute på en promenad eller på väg till något av de olika dansställen som fanns. Några av dessa nöjespalats är fortfarande omtalade som exempelvis Savoy och Cotton Club. Dessa ställen var enorma där ibland 2 orkestrar uppträdde samtidigt. Här spelade en rad kända artister som Chick Webb, Count Basie, Benny Goodman m.fl. Efter ett tag bildades det uppvisningsgrupper av Lindy Hoppers som reste runt i USA och visade upp sin dans och på så sätt spreds den.

För att se lite hur det kan se ut så kommer här några filmklipp:
Först ut är en riktig klassiker: Klicka här för att se filmen.
Här kommer en lite modernare version: Klicka här för att se filmen.

Sugen på att testa?

Välkommen att kolla in vårt kursutbud och göra en anmälan.